Eetkamerinspiratie #2: Spijlenstoelen

dinsdag 1 april 2014

Een tijdje geleden zag ik bij de Kringloop een ge-wel-dige stoel voor aan 'mijn' superlange eettafel (jeweetwel, deze tafel). In een vlaag van verstandsverbijstering heb ik 'm laten staan.. om 'm vervolgens niet meer uit mijn hoofd te krijgen. Hebberigheid op en top; die stoel moest en zou ik hebben! Op het moment dat ik me dat realiseerde was 'ie natuurlijk verkocht en stond 'ie al te pronken aan andermans eettafel (zo gaat dat met kringlopen). Je begrijpt dat ik door het dolle heen was toen ik, na een paar weken lang alle Kringlopen in Zwolle gestalkt te hebben, precies zo'n zelfde stoel weer vond.

Ik beken: ook op mijn 'daar moeten we nog maar eens voor sparen'-lijstje staan onbereikbaar dure exemplaren, zoals de About A Chair-stoelen van HAY, de Eames DSW of DSR, de Harry Bartoia wire chairs en de schoolstoeltjes van Friso Kramer (Google is your friend).
Maar hoe fijn het ook is om te dromen van dure onbereikbare exemplaren, de stoel waar ik zo gelukkig van werd toen ik 'm eindelijk weer gevonden had, was een simpele houten stoel met spijlen van het genre 'die hadden mijn ouders vroeger ook'.

In de woonbladen en op Pinterest zie ik steeds vaker zulke spijlenstoelen voorbij komen. In de oerdegelijke variant van gelakt grenen, maar juist ook in frisse variaties en met een leuke twist. Het lijkt mij leuk om rond mijn eettafel straks allerlei verschillende (witte) stoeltjes te zetten. Spijlenstoeltjes mogen daar zeker niet ontbreken. Misschien schilder ik er wel eentje mint, voor het optimale lentegevoel!

Foto: Bubbelsoda
Foto: MøbelPøbel
Foto: Lady Inspirasjonsblogg
Foto: Honeybear Lane
Foto: Charlotte Minty
De spijlenstoel met een twist..

Foto: Telegraph UK
Foto: Woonblog
Als je niet houdt van kringlopen afstruinen, zijn er natuurlijk ook andere opties. HAY heeft een leuke serie spijlenstoelen (vanaf €144,-) maar ook in het assortiment van 101 Woonideeën voor Leen Bakker (89,99, nu voor 50,-) en in de lijn van VT Wonen (79,-) zijn spijlenstoelen te vinden!

HAY
Foto: Stylizimo
101 Woonideeën & Leen Bakker
Foto: 101 Woonideeën
Foto: VT Wonen
Tot slot dan nog een designklassieker: Lena Larsson voor Nesto. 
Niet echt eentje voor aan tafel, maar wel een hele mooie spijlenstoel!

Foto: Kik Kef
Nog meer spijlenstoelen zien? Zoek op Pinterest eens op 'Windsor Chair' of 'Ercol chair'!
Geniet van het mooie lenteweertje!

5 opmerkingen:

 1. Wat een mooie beelden van al die spijlenstoelen! En wat een geluk dat je er zelf 1 hebt gevonden! Ik heb er 1 buiten staan, haha voel me nu wel een beetje schuldig na het lezen van je blog over die mooie stoel!
  Liefs Silvia

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ah pik jij altijd dat soort dingen voor mijn neus eeg :P Ze zijn leuk die spijlenstoelen. Wij hebben één "gewone" stoel bij de boekenkast staan. Alleen ligt er al heel lang een los stofje om het zitkussen heen. Dat moet nog een hoesje worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo'n stoel hoop ik ook altijd bij de kringloop te vinden! tot nu toe helaas zonder resultaat. Misschien maar goed ook, want ik heb er stiekeme helemaal geen plek voor.. maar ze zijn zo mooi! Leuk dat je dr uiteindelijk toch nog een hebt weten te bemachtigen! Ben benieuwd hoe 'ie bij jullie staat!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben ook verschillende stoeltjes en een bank om de eettafel gehad maar hebben nu juist gekozen voor 6 dezelfde stoelen. Vond het onrustig ogen en na al die jaren wilde ik wel eens wat anders. Wel allemaal prachtige stoeltjes op de plaatjes. pascale x

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gaaf! Tof dat het toch gelukt is om er eentje bij de kringloop te scoren! Ik wil ook graag verschillende stoelen rond de eettafel, maar manlief wil er nog niet aan. Wie weet komt dat nog een keer...

  BeantwoordenVerwijderen