Hotspot: Jans

zaterdag 10 mei 2014

Een paar weken geleden kondigde ik op Instagram al aan dat ik een leuk nieuw zaakje had ontdekt en daar gauw iets over zou schrijven. Het is wat later geworden dan gepland, maar deze te leuke hotspot wil ik jullie zeker niet onthouden!


Aan de Brabantse Turfmarkt in Delft zit sinds kort een nieuw favoriet plekje voor een kop thee met lunch, koek en gebak: Jans. Achter een groen geschilderd geveltje met glas in lood en houten deuren, hebben broer en zus Nick en Sasja Roodenrijs een gezellig lunchcafé neergezet met, direct in het vizier bij binnenkomst, een gigantische toonbank vol heerlijke taartjes. O my!!
Dat taartjes en Jans in één zin genoemd worden, is niet zomaar.

Sasja: “Wij komen uit een banketbakkersfamilie en onze ouders en grootouders hebben altijd een banketbakkerij gehad in dezelfde straat als waar wij nu zitten. Toen mijn ouders 15 jaar geleden stopten met de winkel, wilde ik altijd ook heel graag een winkel met gebak, lunch en ander lekkers. Mijn broertje heeft in België de patisserieopleiding gedaan en is 5 jaar als chocolatier werkzaam geweest. Wij hebben kwaliteit en pure producten met de paplepel ingegoten gekregen en proberen dit ook weer zoveel mogelijk toe te passen in ons winkeltje.” En zo gaat familie Roodenrijs jaren later nog altijd door met Delftenaren voorzien van de lekkerste gebakjes. Te gek, toch?


Behalve een ontzettend goed concept, het familiebedrijf dat zo een vervolg krijgt, is Jans nog veel meer. Ik zou er niet zo enthousiast over zijn als het er niet ook nog ge-wel-dig uit zag! Gaaf materiaalgebruik, frisse kleurtjes, altijd een vers bloemetje op tafel, oude meubels met een nieuwe look, een grote stoere leestafel (jeweetwel, ik heb een zwak voor lange houten tafels); over de inrichting is zichtbaar nagedacht en ook hier zie je dat vroeger en nu elkaar ontmoeten.

Sasja: “Ik heb ook altijd voor ogen gehad hoe het eruit moest komen te zien. Wij hebben bijna alles zelf gedaan en zelf gemaakt. De bar, de bank, de tafels, de lambrisering. Dit scheelde niet alleen heel veel geld maar zo konden we ook helemaal zelf ons ding doen en bepalen hoe het eruit kwam te zien. Ik heb inspiratie gehaald uit Scandinavische interieurs en wilde met de rozetten aan de muur en de lambrisering toch dat stukje klassiek terugbrengen.”
Er is flink verbouwd om het oude pandje naar smaak in te richten. Op de Facebookpagina van Jans staan wat foto’s van dit proces, wat een klus is het geweest! Maar het resultaat mag er wezen!
Het leukste vind ik de lange bank van underlayment vol kussentjes, in combinatie met de stoeltjes van Dille & Kamille. Sommige stoeltjes zijn alleen behandeld met olie en andere geverfd in koraal; een vrolijk effect maar helemaal één geheel.

“Wij hebben veel bij Tica (hertenkoppen, barkrukken (Kitchen Trend) en PTMD (lampen boven de bar) 
gewinkeld voor de accessoires en zelfs kussens bij de GAMMA gekocht!”, aldus Sasja.“De oude lockers waar wij onze koek in uitstallen komen uit de kleedkamers van onze oude 
winkel en zijn wel 40 jaar oud. In een kek kleurtje gezet en ze komen weer helemaal tot leven!”

Naast de gebakjes en de mooie inrichting, is Jans ook de moeite waard om te bezoeken voor een goede lunch ter plekke of een vers brood voor thuis. Speltdesembrood, desembrood naturel en luxe broden met olijf, tomaat, rogge - noten rozijnen en walnoten, er is keuze genoeg! De broden die Jans verkoopt, komen van Menno (www.vanmenno.nl). Door de hele winkel heen zijn kaartjes te vinden met uitleg over het hoe en waarom van dit brood. Heel fijn! Zo weet je zeker dat het goed brood is zonder poespas die er niet in thuis hoort, en daar houden we van. Ook kun je bij Jans heel goed gluten- en lactosevrij eten.

Iemand reageerde op Instagram terecht met de opmerking dat het jammer is van zulke leuke zaakjes dat je er binnen zit terwijl het steeds lekkerder weer aan het worden is. Wat we toen nog niet wisten, is dat Jans sinds Koningsdag ook een terras heeft! Geen enkele reden dus om Jans over te slaan bij je bezoekje aan Delft!

Jans is geopend van dinsdag tot en met zondag. Openingstijden en meer info vind je op www.jansdelft.nl.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten