Een onvergetelijke zomer voor thuisblijvers

vrijdag 1 augustus 2014

Inmiddels is het in Nederland overal officieel zomervakantie. Zelfs het weer doet hard z'n best om ons te voorzien van zo'n ouderwets Hollandse zomer. Facebook stroomt vol met foto's van cocktails op exotische stranden en donkerbruine snoeten in zonnige oorden. Maar.. wat als je dit jaar niet naar het zuiden gaat voor je jaarlijkse portie Mediterranée?

Dan heb ik hier een paar tips om je zomer tóch onvergetelijk te maken!

 • Maak een bucketlist voor deze zomer. Welke plekken wil je altijd al eens bezoeken? Van de vuurtoren op Texel tot het Groninger Museum tot die ene vriendin in een klein Limburgs dorpje. Leer op de druilerige dagen alle sterrenbeelden uit je hoofd (met een groot glas muntthee en zelf gebakken brownie) om die vervolgens tijdens zwoele zomernachten moeiteloos aan te wijzen, oefen je cocktailskills, lees eindelijk dat ene boek eens dat je al zo lang geleden aangeraden is, ga op zoek naar de nummer 1 ijszaak van Nederland en eet daar het grootste ijsje dat ze hebben.. Dit is jouw zomer, jouw tijd!
  Plan de activiteiten van je bucketlist in of pak de lijst erbij als je zin hebt om iets leuks te gaan doen - net waar jij het best op functioneert!
 • Wat is een zomer zonder zomerboek vol verhalen en spelletjes? Boeiend dat jij niet naar het buitenland gaat; op je balkon of op je strandmatje kun je ook prima wat leesvoer gebruiken om in de vakantiemodus te blijven. Een paar leuke vakantieboeken:
  Zomerbries van Viva en Flair, het Vakantieboek van Flow, ZOMER van Uitgeverij Jongbloed.
 • HEMA, Kruidvat en Albert Heijn hebben regelmatig NS Dagkaarten voor een scherp prijsje. Inslaan! Ideaal om je bucketlist te verwezenlijken. Geen fan van de trein? Ga op liftavontuur (neem dan wel je gezonde verstand mee). Grote kans op leuke ontmoetingen en inspirerende gesprekken.
 • De markt hoort voor mij toch echt wel bij het ultieme vakantiegevoel. De geuren, de mensen, de bedrijvigheid, en thuiskomen met tassen vol vers fruit en bloemen voor een prikkie.
 • Pak elke zonnestraal. Oké, het is natuurlijk zuur als de Nederlandse zomer zich van haar regenachtigste kant laat zien, maar áls die zon schijnt, zit jij erin! Lekker voor je vitamine D-gehalte én voor zo'n zomergloedje op je gezicht (bij mij verschijnen de zomersproetjes al bij de minste of geringste zonkracht).
  En regent het echt drie weken onafgebroken? Trakteer jezelf dan op een zonnebankje. Ogen dicht en het is net of je op dat Griekse strand ligt.
 • Zoek uit waar de leuke creatieve markten en festivals plaatsvinden. 101 Woonideeën plaatst maandelijks een overzicht van deze creatieve hotspots. Die van augustus moet nog komen, dus houd het blog in de gaten!
  Denk ook aan straatfeesten en buurtbraderieën!
 • BBQ en picknick zo vaak mogelijk. Als je vlees inkoopt als het in de aanbieding is, standaard een paar afbakstokbroodjes in je voorraadkast hebt liggen, en bij een zonnig weerbericht verse groenten en fruit koopt, hoeft zo'n BBQ helemaal niet meer werk te zijn dan een andere maaltijd. In een parkje op een kleedje met een fles rosé, een broodje en aïoli is ook altijd fijn. Mocht iedereen op vakantie zijn in zonnige oorden, kan zoiets ook prima in je uppie ;)
 • Maak een playlist met de lekkerste zomerliedjes. Geen buitenland nodig om mee te blèren met de fijnste zomerse deuntjes!
 • Organiseer feestjes. Met een verjaardag in augustus heb ik het geluk dat er elke zomer weer een reden is voor feest, maar ook zonder verjaardag kan het leven gevierd worden. Lampjes in de bomen, een vuurkorf (marshmallows!) of -dat deed een vriendinnetje pas- een bioscooptuinfeestje! Met wat verlengsnoeren, lekkere kussens, een beamer, een muur en een film die zich afspeelt in een zonnig land, ben je een heel eind!
 • Vooral: pak je RUST. Doe die laptop of iPad uit, leg je telefoon een eind weg en geniet van het moment. Een beetje in slaap dommelen op je strandhanddoekje of op je balkonstoel, heerlijk!

Ik wens je een onvergetelijke zomer - in Nederland of ergens anders!

3 opmerkingen:

 1. Oeh wat een goeie ideetjes zitten ertussen! Zo makkelijk kan het zijn. Ik ga het met mijn niet-op-vakantie-ga-zomer er ook maar eens van nemen. Bioscooptuinfeestje... check ;) naar een leuk verjaardagsfeestje in Zwolle... check!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Super leuk artikel!
  Bedankt voor de tips Femke!
  X Arja

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuke tips! Ik ben lekker een weekje in Zeeland geweest, met prachtig weer dus ik heb geen moeite hoeven doen voor die zonnestralen :-)

  BeantwoordenVerwijderen