Bouwput-update #1: De sloopfase

dinsdag 20 december 2016

Bedankt voor de leuke reacties op mijn vorige blog! Inmiddels is de verbouwing van ons nieuwe huis in volle gang en ik had toegezegd jullie op de hoogte te houden dus... hier komtie: Bouwput-update #1, inclusief actiefoto's uit de bouwput, jiehoee!Het is alweer bijna 1,5 week geleden dat we bij de notaris zaten en een hele stapel papieren ondertekenden. 's Middags hadden we de overdracht met de verkoopmakelaar waarbij alle kranen nog eens werden opengedraaid om te checken of we echt een huis hadden gekocht met stromend water en of de verwarming het wel deed, maar waar verder niet zoveel indrukwekkends gebeurde. Het huis dat we hebben gekocht was namelijk eerst van een woningbouwcoörperatie en stond al leeg, dus de overdrachtscheck was meer een formaliteit.
Vanaf zaterdag zijn we meteen aan de slag gegaan met het grote slopen! De gammele trapkast werd gedemonteerd, de schrootjes werden van de muren getrokken, en de radiatoren en trapbekleding moesten eraan geloven.

Voordat we begonnen aan de verbouwing, hadden we de volgende dingen in ons hoofd:
- Trapkast opnieuw bouwen
- Draagmuur laten verwijderen tussen de keuken en de eetkamer (en opvangen met een stalen balk, obviously)
- Wandje tussen de hal en de woonkamer opnieuw maken
- Binnengevelisolatie plaatsen (voor: nul isolatie, na: dikke isolatie die aan alle wettelijke eisen voldoet waar we ook nog eens subsidie over kunnen vangen)
- Benedenverdieping laten stucen
- De boel opfrissen, schilderen, nieuwe vloer, enz.

Eigenlijk was dat in grote lijnen ons plan. Maar zoals dat altijd gaat met verbouwingen, kom je gaandeweg steeds meer tegen dat óók moet gebeuren. Zo besloten we om de stopcontacten in de woonkamer toch maar naar beneden te verplaatsen ("...want ja, nu is er nog niet gestuct en is het toch nog één grote bende") en bleek dat de nieuwe aan-alle-wettelijke-eisen-voldoende isolatieplaten toch wel heel erg dik waren en dat daardoor álle verwarmingsbuizen omgelegd moeten worden zodat we de verwarmingen terug kunnen hangen voor de wand in plaats van ergens er ín de isolatielaag. Gedoe gedoe, maar gelukkig hebben we een paar hele handige mensen in ons netwerk en bleek er van alles mogelijk bij de mannen die ons huis verbouwen.

Het moment dat je je afvraagt of het óóit nog goed komt...
Mijn afgelopen week bestond vooral uit het krabben van dertig jaar oude lijmresten van de trap (blech, daar kwam werkelijk geen eind aan, blaren op mijn handen!), het slopen van de oude binnengevelisolatie (incl. het verwijderen van een wespennest), het trekken van behang op de eerste verdieping, en het schilderen van de aftimmeringsplaten van de isolatie. Zo'n beetje elk vrij moment ging/gaat in het nieuwe huis zitten, en met deadlines van een stukadoor of timmerman die op een afgesproken datum komt, kun je ook niet besluiten om even een avondje niet te gaan. Tanden op elkaar en gaan!

Op dit moment zit het meeste sloopwerk erop, en gaan we langzaam maar zeker richting de opbouwfase. Heerlijk vind ik dat, het begint dan echt weer op een huis te lijken! Toen vorige week de draagmuur werd verwijderd had ik 't wel even benauwd (de woonkamer was één groot waterballet geworden en o-ve-ral lag gruis), maar inmiddels ziet het er alweer stukken beter uit. Als eind van deze week de stukadoor is geweest en de nieuwe wandjes zijn geplaatst op de begane grond, ziet het er ook alweer heel anders uit! Ik kan niet wachten!

We zitten er boven weer warmpjes bij!

Klusvitamientjes, wie kent ze niet?

Links: Natúúrlijk kwam het goed. Inmiddels zijn ook de stempels weg en hebben we een enórme achterkamer/keuken <3
Rechts: Inweken met cola, twee soorten tapijtlijmafbijt, een vlijmscherp krabbertje en  h e e l  veel geduld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten