Babymoon in Portugal: Guestmar in Olhão

maandag 29 mei 2017

Zoals ik vorige week al schreef, hebben wij in de meivakantie genoten van een heerlijke midweek Zuid-Portugal. Aangezien onze tweede slaapplek minstens zo fotogeniek was als de eerste, laat ik vandaag zien waar we de overige nachten hebben doorgebracht. *Zucht* Ik wil terug!

De eerste nacht na aankomst in Portugal sliepen we bij Porta Doze Guesthouse in het centrum van Faro, omdat we het niet zagen zitten om na een late vlucht in het donker met een onbekende huurauto over de Portugese wegen te gaan zwerven. Na een dagje de toerist te hebben uitgehangen in Faro, stapten we in het auto'tje richting slaapplek twee. We hadden een reservering gemaakt bij Guestmar in Olhão, op zo'n twintig minuutjes rijden van Faro.

Aan een pleintje, in een op het eerste oog wat minder ogend buurtje, staat een groot statig herenhuis. Voor de deur staat een enorm anker, helemaal passend bij vissersstadje Olhão. Het pand heeft een schitterende gevel met hoge ramen, gietijzeren hekjes voor de balkons.
Bij binnenkomst werden we begroet door een (bijna stuiterend) enthousiaste eigenaar (met een naam die ons niet is gelukt om uit te spreken) die ons hartelijk ontving en direct honderduit praatte over het pand. Hij vertelde dat hij twee jaar heeft gedaan over het renoveren van het pand. Elke vierkante millimeter is aangepakt, en het resultaat mag er zijn! Het interieur oogt fris, jong, licht en nieuw. Overal zijn knipogen te vinden naar het nautische thema: van het kleurgebruik tot details als het kurk aan de sleutelhanger van de kamerdeur. Echt heel mooi gedaan!


Als je door Guestmar loopt, is het niet voor te stellen dat dit tot enkele jaren geleden in gebruik was als drugspand. De wijk zit sinds een aantal jaren echt in de lift; beetje bij beetje maken de drugsdealers plaats voor Franse en Engelse eigenaren die de huizen in het buurtje van de onderste tot bovenste steen helemaal opknappen. Het wordt er alleen maar beter dus!

Wij sliepen in een kamer aan de voorkant. Hoewel 'guesthouse' bijna een beetje hostel-achtig klinkt, vond ik dit echt een zoveelsterrenkamer. Ook dit guesthouse heeft een hoog IKEA-gehalte (wat is dat toch met Portugezen?) maar ik vond het zeker niet cheap ogen. Een hoog plafond, openslaande deuren en luikjes, het originele houtwerk strak in de verf, bleekgrijze gordijnen, fris wit beddengoed, houten vloeren, blauw-witte Portugese tegeltjes in de badkamer, een ruime douchecabine met een heerlijke douche, en zelfs de mogelijkheid om elke dag je kamer even te laten opfrissen; ik vond het een heel luxe gevoel geven. Het voordeel van een guesthouse ten opzichte van een hotel is weer dat je ook gebruik kunt maken van de keuken om je maaltje te koken, als je zou willen.


Mijn iPhonefoto's doen natuurlijk nooit recht aan hoe mooi het allemaal is, dus voor een volledig beeld kun je er natuurlijk het beste zelf gaan kijken ;) In elk geval heb ik er ontzettend genoten! Enige minpuntjes vond ik de geluiden 's nachts van buiten (veel blaffende honden en roepende mensen) en het ontbijt was niet zo vers. Ach, verder was er dan ook echt niks op aan te merken! Heel jammer om na slechts vier nachtjes alweer op huis aan te gaan..Olhão
Olhão is weer heel anders dan Faro. Kleiner natuurlijk, maar je kunt ook aan alles merken dat het nog niet zo lang toeristen ontvangt. Volgens de eigenaar van Guestmar is dat nog maar een jaar of vijf het geval. Dat betekent dat er in Faro wat meer gebeurt, en dat Olhão wat kalmer (saaier?) is. Voor onze rustzoekvakantie de ultieme uitvalsbasis dus! Langs de boulevard van Olhão loopt een wat drukkere straat, maar we begrepen dat die binnenkort helemaal wordt opgeknapt en vernieuwd.

Nog enkele tips:
- Loop in Olhão voorbij de kraampjes waar dure boottochtjes verkocht worden en neem gewoon de ferry naar de eilanden! Voor vier euro ben je heen en terug. Wij hebben de veerboot naar Culatra gepakt, en zijn van het vissersdorpje op de ene uithoek van het eiland via het strand gewandeld naar de andere kant (Farol). Olhão ligt aan het natuurgebied Ria Formosa, dus voor zand tussen je tenen moet je er op uit. Heerlijk dagje strand op zo'n rustig eiland!
- Een ijsje bij Gelato Davvero in Olhão! Man man man, wát een lekker ijs! Het aardbeienijs smaakt echt naar aardbeien met suiker, mjum! Ook nog eens een leuk hip zaakje, dus dubbel de moeite waard om te bezoeken.
- Tavira! Een prachtig stadje, wat meer oostelijk van Olhão. 's Avonds heel mooi verlicht. Wij waren er toen de Anjerrevolutie gevierd werd, waardoor er 's avonds nog allerlei bedrijvigheid en feestelijkheden op straat waren.
- Cacela Velho. Een piepklein dorpje, waar de Ria Formosa zo'n beetje ophoudt. Prachtige uitkijkpunten.
- Helemaal richting het westen vind je Sagres en Cabo de St. Vincente. Dit is weer een heel ander sfeertje, veel meer rotsen, maar ook prachtig om te zien. Wel aardig toeristisch (zelfs een kraampje met 'Latzte bratwurst für Amerika' :)).

Ter info: We hebben gewoon zelf betaald voor deze reis. Hoewel het enthousiasme van mijn blog af druipt, is dit geen gesponsorde content!

1 opmerking: